Встановити додаток
Як встановити додаток на iOS

Перегляньте відео, щоб дізнатися, як встановити наш сайт як веб-додаток на головному екрані.

Замітка: Ця функція може бути недоступна в деяких браузерах.

DIY: П’ятиосьовий слайдер для стоп-моушн анімації з інтеграцією Dragonframe

• Автор теми Автор теми Magshifter
  • Дата створення Дата створення
  • Відповідей Відповідей 0
  • Перегляди Перегляди 211

Magshifter

Administrator
Команда форуму
02.png

Привіт друзі! Вже більше двох років я працюю над створенням модульної платформи керованої зйомки — це п’ятиосьовий слайдер, який я розробляю спеціально для потреб стоп-моушн анімації. Розробка ведеться з прицілом на максимальну точність, плавність рухів, стабільність і розширюваність. Електроніка майбутнього девайсу вже інтегрована з Dragonframe — провідним програмним забезпеченням у світі покадрової анімації. Також, у майбутньому, я планую розробити додатковий модуль для автономного використання у відеозйомці. Наразі проект знаходиться у стадії друку та збірці у пілотну версію. Нижче розкажу вам про деякі деталі.

🔩 Основні кінематичні осі​

Система реалізує п’ять незалежних осей, що охоплюють усі базові параметри позиціонування камери в просторі:
  • X (лінійна вісь) — переміщення камери вздовж слайдера по горизонталі.
  • Z (панорамування) — обертання голови слайдера навколо вертикальної осі.
  • Tilt (нахил) — рух платформи з камерою вперед або назад.
  • Focus — дистанційний модуль, плавне обертання кільця фокуса.
  • Zoom — дистанційний модуль, точне обертання кільця зуму.
Я відмовився від використання ременів на користь жорстких передач і шевронних шестерень, що значно покращує точність позиціонування і виключає люфти, хоча і збільшує розмір голови слайдеру.

⚙️ Механічна реалізація​

🛠 Основна конструкція:​

• Головна обертова платформа — діаметр 170 мм, друкована з PLA+, обертається за допомогою Nema 17, інтегрована з підшипниковою основою.
  • Каретка слайдера рухається по направляючій за допомогою Nema 17 з планетарним редуктором 5:1 — забезпечує більший крутний момент та високу плавність руху.
  • Tilt і Z: поворотні механізми з шевронною передачею, забезпечують плавне й надійне обертання без люфту з передаточним відношенням 6,8:1.
  • Модулі фокусу та зуму створені на основі Round Nema 14 Bipolar двигунів із редукцією — вони кріпляться безпосередньо до кільця об’єктива за допомогою гнучких ROD системи.
Всі частини — друковані на 3D-принтері, з можливістю швидкого замінення або адаптації.

🧠 Електроніка та управління​

Керування побудоване на базі Arduino Mega 2560 з прошивкою, сумісною з Dragonframe DFMoco:
  • Всі крокові двигуни керуються через драйвери A4988.
  • Використовуються XLR-роз’єми (4-контактні) для надійного підключення всіх осей.
  • Модулі фокусу та зуму підключаються окремо через RJ45 до рамки, що спрощує монтаж у обмеженому просторі.
  • Два джерела живлення:
    • 220V через адаптер — для студійного використання з Dragonframe
    • Акумуляторні блоки (12V або USB PD) — для автономної зйомки

🧩 Модульність та кастомізація​

Кожен компонент системи розроблений з урахуванням знімності та гнучкої конфігурації:
  • Кріплення для різних типів направляючих — V-рейки, круглі, рельсові.
  • Змінні каретки — під голови з різною вагою та центром маси.
  • Адаптивні механізми фокус/зум — можна підлаштувати під будь-який об’єктив.
  • Усі осі — легко від’єднуються та оновлюються, що дозволяє в майбутньому додати інші типи рухів (наприклад, оберт камери навколо об’єкта або паралельне зміщення).

📌 Додаткові характеристики​

• Планується витримувати вагу камери до 6 кг — буде тестуватись з Canon R + об'єктив L-серії.
  • Працює як у горизонтальному, так і в перевернутому положенні (для монтажу під стелею).
  • Буде мати два режими використання:
    • Dragonframe-контроль — для точного покадрового руху.
    • Ручне автономне управління — для плавного відеозахоплення або таймлапсів.

📥 Доступ до матеріалів та підтримка​

Матеріали цього проєкту доступні виключно для патронів, які підтримують мій розвиток на Patreon. Для них я буду надавати не просто файли, а повноцінну підтримку й адаптацію під конкретні потреби.

Підписники отримують доступ до:
  • 🎨 STL-файлів 3D-моделей усіх модулів
  • 📘 Схем електроніки та з'єднань
  • 🧰 Списків компонентів (BOM) із посиланнями
  • 🛠️ Покрокових інструкцій зі збирання та налаштування
  • 🎞️ Відео-гайдів із демонстрацією та роз’ясненнями
  • 💬 Можливості зворотного зв’язку та технічної допомоги
Матеріали будуть публікуватися українською та англійською мовами. Підтримуючи проєкт, ви не лише отримуєте доступ до ресурсу, а й впливаєте на його подальший розвиток.

🔁 Зворотний зв’язок​

Проєкт ще активно вдосконалюється. Якщо маєте досвід у stop motion, механіці або Dragonframe — буду вдячний за поради, ідеї або конструктивну критику. Напишіть коментар або зв’яжіться зі мною напряму.

Успіху і наснаги вам друзі!

Створіть обліковий запис або увійдіть, щоб залишити коментар

Ви повинні бути зареєстровані, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Створіть обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Увійти

Вже маєте обліковий запис? Увійдіть тут.

Назад
Зверху